vineri, 12 aprilie 2013

Avantajele drenajului

Drenajul este o metoda naturala sau artificiala de a elimina apa. Multe soluri agricole necesita drenaj pentru a imbunatati productia sau pentru a gestiona resursele de apa.

Sistemele de canalizare s-au dezvoltat  foarte mult in mediul urban din intreaga civilizatie. Canalizarea din Orientul Mijlociu nu a avansat mult nici in cele mai moderne orase din Pakistan sau India. Toate casele din orasele antice Harappa si Mohenjo-Daro au avut acces la facilitati de apa si canalizare. Apa reziduala se colecta in canale de scurgere acoperite si erau pozitionate pe strazile principale aliniate.

Aceasta metoda este intotdeauna binevenita pentru solul uscat. Sifoanele principale ar trebui sa se faca in fiecare parte a campului si la o adancime medie. O canalizare principala este urmata de rigole scurgere. Se recomanda o latime  de 5 m si o distanta potrivita, cat este necesar. Daca nivelul apei este mai mare, atunci adancimea scurgerii trebuie sa fie de 1 m, in caz contrar, adancimea este de 0.5 m.

Este evident ca aceasta metoda de drenaj, investitia variaza foarte mult, in functie de cantitatea canalizarii principale, distanta dintre scurgerile secundare si distana terenului vizat.

Avantajul drenajului este foarte mare, se economiste o cantitate anuala considerabila de apa si terenul poate fi arat si semanat atat primavara cat si toamna.
canale si guri de scurgere


Ori de cate ori izbucneste o cantitate de apa se sapa canale de scurgere la o adancime potrivita.

Dupa ce apa s-a scurs, gura este astupata sau acoperita. Este important sa acoperim gurile de canalizare, pentru ca, daca sunt lasate deschise in toata perioada anului, pamantul risca sa se surpeze. O acoperire corespunzatoare a gazonului cu diferite materiale mentin suprafata pamantului.

Sistemele moderne de drenaj includ filtre geotextile care pastreaza si preven infundarea scurgerii. Geotextilele sunt materiale textile sintetice, special fabricate pentru ingineria civila. Geotextilele sunt proiectate sa retina particulele fine de pamant si permit apei sa curga liber catre stratul de drenaj. Functiile acestui material sunt de protectie, separare si drenaj. 

Apeleaza cu incredere la o firma specializata in sisteme de drenaj, pentru o eficienta maxima si foloseste rigole scurgere inox la standarde europene de calitate.

Recomandat de - E.C.T Distribution UK.